top of page
  • Foto van schrijverMaaike Middelweerd

Water Kefir 


“Proost dagelijks op een gezonde darmflora, met een glas Kefir. Licht mousserende bubbels zonder troubles!”


Pluk de dag! Het zijn de kleine dingen die het doen. Alleen al je zelfgemaakte Kefir met intentie drinken uit een mooi glas met wat vers fruit, maakt toch elk dag extra feestelijk en speciaal?

Hier krijg je vlinders van in je buik, je darmflora komt er door in balans. Want als de bloementuin van je buik vitaal is, dan worden je hormonen happy, komt je stofwisseling in top conditie, wordt dat zichtbaar aan je huid en bruis je van de levensenergie! Een heerlijke dorstlesser en is licht mousserend. Ik drink het ook als non-alcoholisch wijntje of ik maak er een mocktail mee. Heb een van mijn Kefir Mocktail recepten onderaan voor jou opgeschreven. Mmmm, ‘k hou d’r van en ben benieuwd wat je ervan vindt.

Maar nu eerst hieronder voor jou het basisrecept voor het maken van je eigen Kefir en het verzorgen van deze Water Kefir korrels. Micro-organismen die net als huisdieren de nodige aandacht er zorg nodig hebben. Toen ik ermee begon, was ik gelijk verkocht en vanaf die tijd zijn mijn Kefir Korrels nog steeds in leven. Heb wel avonturen met ze beleefd. Van het moment dat er bijna geen leven meer in zat tot de ontdekking dat ik per ongelijk gezwavelde abrikozen had gebruikt waardoor ze ziek worden en dat het bepruik van biologische ingrediënten echt heel belangrijk is voor de vitaliteit van de korrels en daarmee de gezondheid van je Kefir drank. Door deze avonturen werd ik uitgenodigd om me meer in mijn kefir ‘huisdiertjes’ te verdiepen, met als gevolg dat ik in de loop der tijd allemaal kennis, ervaring en informatie heb verzameld. Jammer genoeg zijn er weinig wetenschappelijke onderzoeken naar Water Kefir. En voor het dieper ingaan op het chemische proces zelf, verwijs ik je graag door. Ik hou het bij de factor van inspiratie, hormoonbalans en gezonde lekkere recepten. En als je waardevolle aanvulling hebt op dit schrijven, altijd welkom!

Tip: deze grote 2 liter weckpotten kun je eenvoudig scoren bij bijvoorbeeld Ikea

Onderstaande ingrediënten doe je in een (weck)pot en laat je 2 dagen staan. Langer of korter laten staan geeft meestal een andere werking; daarvoor is (in tegenstelling tot wat veel websites beweren) géén standaard. Hoe langer je de Kefir laat staan (fegmenteren), des te ‘droger/ zuurder’ de smaak. Kortom, elk lichaam, elk gestel en elk mens is anders. Plus smaken verschillen, dus ook hiervoor geldt, dat het avontuur van zelf uitproberen en experimenteren waardevol is, om te ontdekken welke mix en duur voor jou het beste werkt en smaakt! Maar het wiel opnieuw uitvinden is nodig en overbodig en daarom deel ik het Water Kefir Basisrecept, zoals mijn partner en ik het het aller lekkerst vinden :)

Water Kefir Basisrecept

  • 200 gram waterkefirkorrels

  • 2 liter water

  • 150 gram ruwe ongeraffineerde bio rietsuiker (2 eetlepels)

  • 1 gedroogde vijg

  • 1 gedroogde medjool dadel

  • ½ ingesneden citroen

Wanneer je een Water Kefir starter van mij verkrijgt, dan ontvang je tegen een kleine vergoeding een kant en klare starter. In deze pot zit alles al in. Zodat je de eerste keer, het thuis allen nog maar in een grote weckpot hoeft te doen en hoeft aan te lengen met water.

Vervolgens dagelijks 1 X de weckpot met inhoud schudden, deksel open doen en ook weer dicht!

Na twee dagen is je Kefir drank klaar en kun je het weer verversen! (Voorbeeld, wanneer je de starter maandag hebt ontvangen, dan is maandag dag 1, dinsdag dag 2 en ververs je het woensdag ochtend.)


Na het verversen:


1) elke dag 1 X de pot een keer omdraaien (subtiele schud zeg maar), deksel open en weer dicht.


2) Na 2de dag, (voorbeeld, als je maandag ochtend weer hebt ververst, dan is maandag DAG 1 en dinsdag DAG 2 en ververs je het dus woensdag ochtend weer), afgieten in plastic zeef, afgietsel in flessen doen, in de koelkast en dagelijks van drinken.


3) De opgevangen Kefir korrels in plastic zeef;

- kort afspoelen,

- terug in de weck pot

- en voeg toe: 2 lepels bio suiker/ 2 bio zuidvruchten toevoegen (mix van bijv. vijg, dadel/ abrikoos (ongezwaveld)) / halve BIO Citrusvrucht (Citroen / Sinaasappel/ Mandarijn) in schijven

- aanlengen met koud water

- deksel dicht

- ff schudden

- 2 dagen 1 X schudden/ deksel open en weer dicht

- na twee dagen weer klaar om te verversen …& herhaal

Enjoy & Proost Tip: Grote en goed afsluitbare flessen om je Kefir drank in te bewaren, zonder dat de mousserende bubbel verloren gaat, kun je bijvoorbeeld verkrijgen bij Ikea. (op de eerste foto zie je de flessen staan)

Belangrijke weetjes over het gebruik van Water Kefir: - Bouw het drinken van de kefir rustig op! Het kan zijn dat de eerste weken je maag ervan gaat borrelen en er op reageert. Dit is een teken dat je er juist baad bij hebt en dat het aan de slag is met je darmflora te balanceren. Roept het vragen op, neem dan contact op. - Het heeft een probiotische werking, dus zeker wanneer je medicaties hebt moeten gebruiken en/ of gebruikt, is water kefir een natuurlijke balans ondersteuner. En is het gezegde van kracht ‘Baad het niet, dan schaad het niet!’. Mocht je twijfelen, neem je eigen verantwoordelijkheid en raadpleeg voorafgaand je huisarts. - Je darm-huid, kun je zien als de spiegel van je huid. Je grootste orgaan. Wanneer je huid onrustig is, dan is het veelal ergens in je darmwereld onrustig, geïrriteerd of 'beschadigd' geraakt. Dit ondersteunen in 't helen en herstellen kan o.a. door een probiotica kuur of bijvoorbeeld het drinken van Water Kefir. En van buitenaf kun je met Water Kefir op de onrustige huiddelen deppen met een watje. (Dit werkt veelal in een vroegstadium en bij een consequente 3 x dagelijkse herhalen van minimaal een duur van 3 weken (ook wanneer het al weg lijkt te zijn). Overleg voorafgaand met een natuurgeneeskundige of raadpleeg je huisarts. Toelichting van de ingrediënten:

- Water Kefirkorrels hebben een combinatie van zoet én zuur nodig. - Gebruik altijd biologische en ongezwafelde ingrediënten, want anders worden je Kefirkorrels ziek.

- Suiker is niet gezond voor ons als mens maar voor de Kefir korrels is suiker een onmisbare grondstof. Zonder suiker kunnen de Kefir korrels niet groeien, niet vermenigvuldigen, niet fermenteren en kan er dus geen gistingsproces ontstaan. Kiezen voor gewone biologische suiker is hiermee een keuze waar je de Kefirkorrels blij mee maakt, de kleinste voet-print heeft en het beste is voor je eigen portemonnee. (kiezen voor suiker vervangers als honing, oerzoet, kokosbloesemsuiker etc., is echt niet nodig want de Kefir iets de suikers op, dus jij drinkt het niet)

- Gedroogde (zuid-)vruchten zijn van wezenlijk belang om de fermentatie in evenwicht te houden en vorming van voldoende kefiran (een polysaccharide, een gezond bijproduct van de kefir dat veel goede en gezonde eigenschappen heeft, o.a. op het gebied van het immuunsysteem en onze darmflora) te garanderen. Gedroogd fruit zuigt het vocht op, waardoor de stoffen goed worden vrijgegeven aan de drank. Vijgen bevatten trouwens een stofje dat groeibevorderend werkt op de Kefir korrels. En dat merk ik echt gelijk aan de vitaliteit van de Kefirkorrels wanneer ik wel/ geen vijg(en) heb toegevoegd.

- De citrusvrucht is zowel de starter als en brandstof voor het gistingsproces en de verzuring.

- Kefirkorrels kunnen absoluut niet tegen metaal, vandaar dat je altijd plastic, houten en glazen keukengerij gebruikt!


KEFIR MOCKTAIL RECEPT * Pak je mooiste (gin) glazen en verdeel hierin per glas: - 1 lepel verse gembersap - 1 theelepeltje honing - 1 lepel gecruised ijs * Mix bovenstaande goed door elkaar en voeg dan per glas toe: - een tak geneusde verse munt - 1 partje limoen ( 1 x uitkijken in het glas en dan het partje in zijn geheel in het glas) - 1 schijf citroen - 1 plak komkommer (over de lengte van je kommer afgeschaafd met bijvoorbeeld een dunschiller of kaasschaaf ) opgekruld * Aanlengen met goed gekoelde Kefir en proosten maar! Liefs, Maaike P.S.: Heb je behoefte aan meer balans in je cyclus en wil je af van vage klachten zoals slaapproblemen, menstruatie klachten, overgangsklachten, stofwisseling problemen, kinderwens, huidproblemen, pijn bij het vrijen etc.., Je bent welkom.


bottom of page